|
2010.04.09.
Még a közelmúltban is gyakran hallottuk ezt a jól csengő szlogent, ami nagy igazságokat tartalmaz. A tej, ugyanis, illetve a tejtermékek egy élettani szempontból igen értékes élelmiszer csoportnak tekinthetők.
A tejtermékek, azok közül is elsősorban a sajtok fogyasztása nagy múltra tekint vissza, mert már az ókori egyiptomiak, perzsák és rómaiak táplálkozásában is helyet kapott. Őseink más nomád népekhez hasonlóan állataik tejét is fogyasztották. Kezdetben jelentős volt a lótej, illetve az abból készült alkoholtartalmú ital, a kumisz fogyasztása, azonban napjainkra a lótej fogyasztása nem csak nálunk, hanem Európa egyéb részein sem meghatározó.
A tej elnevezés alatt szinte mindenki automatikusan a szarvasmarha tejét érti, minden más esetben megjelöljük a tej eredetét (kecsketej, juhtej). A tehéntej tartalmazza az emberi szervezet számára szükséges összes tápanyagot, a felnőtt szervezet számára legmegfelelőbb arányban. Fontos megemlíteni, hogy tápanyagainak aránya azonban nem felel meg az újszülött megfelelő fejlődéséhez (magasabb fehérje- és kalciumtartalma van), ezért anyatej pótlására nem alkalmas.
A teljes tejen a frissen fejt, édes tejet értjük, amelynek alkotórészeiből semmit nem vonnak ki és semmit nem adnak hozzá. Ez a tej, mellyel csak az őstermelőknél vagy a piacokon találkozhatunk. Manapság az üzletekben kapható tejeket homogénezik (vagyis zsírtartalmát egyneműsítik, ezáltal megakadályozzák annak kiválását a tej felszínén), pasztőrözik (magas hőmérsékleten hőkezelik), így javul az emészthetőségük és az eltarthatóságuk.
Az üzletekben azonban az elmúlt években megsokszorozódott a rossz minőségű, tejhez hasonló, tejszerű készítmények aránya, sőt vannak olyan élelmiszerboltok, ahol csak ilyenekkel lehet találkozni.
Mindezek mellett egyre nehezebb igazi, teljes tejet beszerezni, ugyanis a nyomott élelmiszer-, és tejárak következtében a tehéntartás erőteljesen visszaesett országos és hajdúhadházi viszonylatban egyaránt. Nem lehet tehenet látni.
A tej fogyasztása is erőteljes csökkenést mutat hazánkban, bár az is lehet, hogy csak a boltokban kapható tejszerű készítmények fogyasztása esett vissza.
A tejnek nagyon sok pozitív tulajdonsága van. A tejfehérje pl. az egyik legjobban emészthető fehérje. Átlagosan napi 3 dl tej fedezi egy felnőtt ember napi aminosav szükségletének jelentős részét. A tejzsír könnyen emészthető, mert nagy része lebomlás nélkül, közvetlenül szívódik fel. Magas kalcium tartalma miatt is rendszeres fogyasztásra javasolt, különösen fontos gyerekeknél, várandósoknál, időseknél, csontritkulásban szenvedőknél
A tejtermékek jellemzője, hogy a tej egyes alkotórészeit koncentrált formában tartalmazzák:
a túróban a tejfehérje, a vajban a tejzsír, a sajtban a tejfehérje és a tejzsír fordult elő nagyobb mennyiségben.
A túró a tejszín és a vajgyártás során melléktermékként képződött sovány tejből készül. Koncentráltan tartalmazza a tej teljes-értékű fehérjéit és ásványi anyagait. A tejből oltós alvasztással nyert termék a sajt, melynek legfontosabb alkotórésze a fehérje, de nagy mennyiségben tartalmazhat tejzsiradékot is. Számos fajtája ismert például: juhsajt, kecskesajt, sovány – zsíros, lágy – kemény. A vaj a tejből illetve a tejszínből készült, legalább 80% zsírtartalmú tejtermék. Manapság már kaphatóak „light” – csökkentett zsírtartalmú – vajak is, melyeknek alacsonyabb a zsír és magasabb a víz tartalma. A tejföl a tejszínből készül savanyítási eljárással, hazánkban általában 10-20%-os zsírtartalommal kerül forgalomba.
A tej és a tejtermékek az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen alkotóelemei. A szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat, fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, ezért egészségünk megőrzése érdekében célszerű a mindennapi tejfogyasztás.
|
|