hadhaz.hu

  Keresés az oldalon
-
main


A tej élet, erő egészség!

2010.04.09.

Még a közelmúltban is gyakran hallottuk ezt a jól csengő szlogent, ami nagy igazságokat tartalmaz. A tej, ugyanis, illetve a tejtermékek egy élettani szempontból igen értékes élelmiszer csoportnak tekinthetők.

A tejtermékek, azok közül is elsősorban a sajtok fogyasztása nagy múltra tekint vissza, mert már az ókori egyiptomiak, perzsák és rómaiak táplálkozásában is helyet kapott. Őseink más nomád népekhez hasonlóan állataik tejét is fogyasztották. Kezdetben jelentős volt a lótej, illetve az abból készült alkoholtartalmú ital, a kumisz fogyasztása, azonban napjainkra a lótej fogyasztása nem csak nálunk, hanem Európa egyéb részein sem meghatározó.
A tej elnevezés alatt szinte mindenki automatikusan a szarvasmarha tejét érti, minden más esetben megjelöljük a tej eredetét (kecsketej, juhtej). A tehéntej tartalmazza az emberi szervezet számára szükséges összes tápanyagot, a felnőtt szervezet számára legmegfelelőbb arányban. Fontos megemlíteni, hogy tápanyagainak aránya azonban nem felel meg az újszülött megfelelő fejlődéséhez (magasabb fehérje- és kalciumtartalma van), ezért anyatej pótlására nem alkalmas.
A teljes tejen a frissen fejt, édes tejet értjük, amelynek alkotórészeiből semmit nem vonnak ki és semmit nem adnak hozzá. Ez a tej, mellyel csak az őstermelőknél vagy a piacokon találkozhatunk. Manapság az üzletekben kapható tejeket homogénezik (vagyis zsírtartalmát egyneműsítik, ezáltal megakadályozzák annak kiválását a tej felszínén), pasztőrözik (magas hőmérsékleten hőkezelik), így javul az emészthetőségük és az eltarthatóságuk.

Az üzletekben azonban az elmúlt években megsokszorozódott a rossz minőségű, tejhez hasonló, tejszerű készítmények aránya, sőt vannak olyan élelmiszerboltok, ahol csak ilyenekkel lehet találkozni.

Mindezek mellett egyre nehezebb igazi, teljes tejet beszerezni, ugyanis a nyomott élelmiszer-, és tejárak következtében a tehéntartás erőteljesen visszaesett országos és hajdúhadházi viszonylatban egyaránt. Nem lehet tehenet látni.

A tej fogyasztása is erőteljes csökkenést mutat hazánkban, bár az is lehet, hogy csak a boltokban kapható tejszerű készítmények fogyasztása esett vissza.
A tejnek nagyon sok pozitív tulajdonsága van. A tejfehérje pl. az egyik legjobban emészthető fehérje. Átlagosan napi 3 dl tej fedezi egy felnőtt ember napi aminosav szükségletének jelentős részét. A tejzsír könnyen emészthető, mert nagy része lebomlás nélkül, közvetlenül szívódik fel. Magas kalcium tartalma miatt is rendszeres fogyasztásra javasolt, különösen fontos gyerekeknél, várandósoknál, időseknél, csontritkulásban szenvedőknél

A tejtermékek jellemzője, hogy a tej egyes alkotórészeit koncentrált formában tartalmazzák:
a túróban a tejfehérje, a vajban a tejzsír, a sajtban a tejfehérje és a tejzsír fordult elő nagyobb mennyiségben.

A túró a tejszín és a vajgyártás során melléktermékként képződött sovány tejből készül. Koncentráltan tartalmazza a tej teljes-értékű fehérjéit és ásványi anyagait. A tejből oltós alvasztással nyert termék a sajt, melynek legfontosabb alkotórésze a fehérje, de nagy mennyiségben tartalmazhat tejzsiradékot is. Számos fajtája ismert például: juhsajt, kecskesajt, sovány – zsíros, lágy – kemény. A vaj a tejből illetve a tejszínből készült, legalább 80% zsírtartalmú tejtermék. Manapság már kaphatóak „light” – csökkentett zsírtartalmú – vajak is, melyeknek alacsonyabb a zsír és magasabb a víz tartalma. A tejföl a tejszínből készül savanyítási eljárással, hazánkban általában 10-20%-os zsírtartalommal kerül forgalomba.

A tej és a tejtermékek az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen alkotóelemei. A szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat, fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, ezért egészségünk megőrzése érdekében célszerű a mindennapi tejfogyasztás.


 
     
     
   
   
 
 
Regisztrált felhasználó

 
nick:  
jelszó:  
       
Hozzászólás

 
 
       
   
       
(A hozzászóláshoz minden esetben meg kell adni a belépési nevet (nick) és a jelszót!)
 

 
összesen: 1
   
2010-10-07 16:53:15
Hogy ez mekkora hülyeség.
A tej az egyik legártalmassab élelmiszer amit nap mint nap fogyasztunk.
A bél számára rendkívül nehéz az emésztése,ezen kívül a legnagyobb felelősnek tulajdonítják az allergia kialakulásában.
Aki teheti ne igyon tejet!!!!!!
Tévhit hogy eglszséges,de itt meg még jobban megy a parasztvakítás,csak tudnám mi értelme?????
 

 

 

-
Hadházi farkasok
-

-
  Galéria

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

-

  AJÁNLÓ

Hajdúhadház Város Önkormányzata 2014. március 1-én, szombaton 18:00 órai kezdettel szervezi meg a 2. Városházi Borestet. Belépőjegy 2000 Ft-os áron a Csokonai Művelődési Házban és a Földi János Könyvtárban kapható.
Bővebben

2014. február 22-én, szombaton 18:00 órától Hadházi Farkasok - MEAFC2 felnőtt, férfi NB II-es kosárlabda mérkőzés lesz a Földi Iskola tornatermében.
Bővebben

A KDNP hajdúhadházi szervezete 2014. február 22-én este 18:00 órai kezdettel bált szervez a Városháza épületének dísztermében.
Bővebben

2014. február 8-án, szombaton 18:00 órától Hadházi Farkasok - Gyula felnőtt férfi NB II-es kosárlabda mérkőzés kezdődik a Földi Iskola tornatermében.
Bővebben

2014. február 7-én, pénteken 14 órakor kezdődik a 100 éve született É. Kiss Sándorról, Hajdúhadház díszpolgáráról szóló megemlékezés a Földi János Könyvtárban.
Bővebben

-
-